van Aragon
De 'van Aragon' is een schakelbare boekenkast. De kast is getordeerd. 'Alsof iemand ze een draai om de oren heeft verkocht', schreef journalist Jaap Huisman. Het ontwerp vergt een enorme precisie van de meubelmaker, zoals bij haast alle ontwerpen van Simon de Boer. De boekenkasten - want het is een type A en een type B - danken hun naam aan degene voor wie deze kasten zijn ontworpen: Coby van Aragon. Het koste Simon de Boer een lange tijd voor hij aan de opdracht invulling kon geven, hij herinnert zich nog de ontwerp-sessies waarbij hij zuchtend naar een leeg vel staarde. En toen, plotseling was het daar. Zoals wel vaker had de ontwerper ook hier het gevoel dat het ontwerp volledig buiten hem of tenminste in delen van het onderbewustzijn tot stand was gekomen. Hoe dan ook, opdrachtgeefster Coby van Aragon vond het het wachten waard en was zeer tevreden met het resultaat.
Opdrachtgeefster en ontwerper waren natuurlijk super trots toen bleek dat de boekenkasten gepubliceerd werden in het toonaangevende The international Design Yearbook 1994.
Hoewel de kast in opdracht was ontworpen werden de kasten ook op bestelling gemaakt voor andere klanten. De van Aragon werd een klassieker in de collectie. Meubelfabrikant Artifort toonde interesse in het ontwerp maar uiteindelijk kwam een samenwerking niet van de grond.
Foto's Maarten Corbijn
Een interview in de serie 'vormgeving op maat' met opdrachtgeefster Coby van Aragon, HP De Tijd, 11-12,1992
Boven: de van Aragon kasten verschenen ook op ansichtkaart bij Art Unlimited die toen veel kaarten met Nederlands design uitbracht. Rechts een stuk van Jaap Huisman, Volkskrant 19-12-1992
The International Design Yearbook 1994 met daarin de schakelbare boekenkast.
Items 3 1993, journalist onbekend.
Simon de Boer vroeg fotograaf Maarten Corbijn regelmatig om zijn meubels te fotograferen. De van Aragon kasten werden vereeuwigd op de zolder boven de ontwerpstudio/woning waar Simon de Boer de kasten eigenhandig van een verflaag voorzag: na heel veel oefenen was dat een specialiteit van hem geworden. Corbijn nam een achtergrondrol mee en bouwde in een mum van tijd een fotostudio op. 'Ik wil meteen ook een portret van je maken, maak je haar even nat en trek je t-shirt uit', zei de fotograaf tegen de ontwerper en pakte een potlood van tafel. Het portret werd gepubliceerd in het fotoboek Corb!no